Att välja solkräm

Med den kalla årstiden på intåg är det många som följer solen söderut till länder som Thailand, Egypten eller Kanarieöarna. Men där solen finns, finns även UV-strålarna, och att ha ett effektivt solskydd är lika viktigt som att ha en snygg bikini, om inte viktigare. Det handlar trots allt om din hälsa.
Solkräm

Hur vet man vilket solskydd man ska ha? Vilken solskyddsfaktor? Vad betyder solskyddsfaktor egentligen?
Solskyddsfaktorn skrivs ofta som SPF, vilket står för Sun Protection Factor. Numret står för hur många gånger starkare ditt skydd mot solen är. Till exempel, SPF 15 är 15 gånger starkare än din huds egna skydd. Men redan på SPF 15 stoppas cirka 93% av alla UV-strålar, och ändå är det inte alltid tillräckligt.

Så vad behöver du egentligen tänka på?
Har du problem med Allergier eller Rosacea? Då är det bästa du kan göra att hitta solkräm med Zink- eller Titandioxid, som är snällare mot huden. Om du har Acne är vattenbaserad solkräm i geléform ditt bästa val, då det torkar ut huden, snarare än fuktar. Om du har det motsatta problemet, torr hud, vill du hitta en oljebaserad solkräm som kan återfukta huden så den inte blir irriterad.

Ljusare hud blir lättare bränd, så har du väldigt ljus hud är det en bra idé att ha solskyddsfaktor 30+. Detta gäller speciellt om du har eller har haft hudcancer.
Å andra sidan, om du har lite mörkare hud och lätt får solbränna kan du tycka att ”Näe, inte behöver jag solkräm”, men då blir det viktigt att tänka på att en solbränna, trots att den ser fin ut, är resultatet av att DNA skadats av UV-strålarna från solen. De med bränna kan vara lite motsatta att använda solkräm då det ofta lämnar ett pulvrigt lager på huden som syns mycket tydligare på brun hud, men numera finns det solkräm med mikroniserade partiklar som är så pass små att de göms i huden.

När du köper solkräm, tänk på att till och med ”vattenfast” solkräm behöver återappliceras varannan timme om du badar eller svettas mycket, och om du inte bryr dig om en bränna är kläder alltid ett bättre skydd än solkräm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.